| 
               
              
               
              TIPIČNE ISTRSKE JEDI 
               
              Tradicionalne jedi iz notranjosti Istre so pripravljene predvsem 
              iz pridelkov z domačih vrtov, v obalnem pasu pa na jedilnikih 
              prednjačijo ribe in morski sadeži. 
               
              Tradicionalne istrske jedi so predvsem kuhane, značilna je tudi 
              peka kruha pod črepnjo (peko). Prevladujejo lokalna sezonska 
              zelenjava (koromač, blitva ali bledes, radič, paradižnik, zelje 
              ali kapus in drugo), divje rastline (šparglji in tartufi), 
              perutnina, klobase, pršut, oljčno olje, vino in ribe.
              Med mineštrami so priljubljeni bobiči, pogosta jed so tudi fuži in 
              njoki z različnimi omakami. 
              Značilne sladice, fritole, kroštole, štrukelj in mnoge druge, je 
              mogoče poskusiti na prireditvi Sladka Istra konec septembra v 
              Kopru. 
               
              VINA SLOVENSKE ISTRE 
               
              V slovenski Istri zorijo vrhunska vina, ki so preplet tradicije in 
              sodobnega vinarstva. Poleg že uveljavljenih vse bolj prodirajo 
              vinarji mlajše generacije.  
               
              Bogato vinsko izročilo slovenske Istre sega v rimske čase in 
              beleži že skoraj dve tisočletji. Vina avtohtonih sort (refošk, 
              malvazija in rumeni muškat) ter drugih sort, ki tukaj uspevajo, 
              žanjejo priznanja na vinskih ocenjevanjih doma in po svetu. 
              Istrski vinarji se pogosto predstavljajo na vinskih in 
              gastronomskih prireditvah v slovenski Istri in zunaj nje. Njihova 
              najboljša vina lahko poskusimo v večini gostinskih lokalov. 
               
              OLJČNO OLJE 
               
              Zaradi klimatskih posebnosti je oljčno olje slovenske Istre 
              prepoznavno po značilni aromi in cenjeno zaradi ugodne sestave 
              maščobnih kislin.
              Slovenska Istra je ena najsevernejših krajin, kjer še uspeva 
              oljka.  
               
              Tradicija oljkarstva sega daleč v preteklost, v zadnjih treh 
              desetletjih pa je v velikem razmahu.  
              Naravne danosti, znanje in zavzetost pridelovalcev oljčnega olja 
              dajejo izjemne, mednarodno priznane rezultate.  
              Oznaka Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z zaščitenim 
              poreklom zagotavlja, da je to olje pridelano iz lokalnih sort oljk 
              ter predelano in stekleničeno na območju slovenske Istre. 
              Vsebovati mora najmanj 30 % olja istrske belice, ki zaradi visoke 
              vsebnosti naravnih antioksidantov omogoča daljšo svežino in 
              kakovost. 
               
              RESTAVRACIJE IN GOSTILNE 
               
              Istra se uveljavlja kot regija za vrhunska vinska in gastronomska 
              doživetja. Vse več je dobrih gostiln, turističnih kmetij in 
              izbranih restavracij. 
               
              Ob koncu tedna v istrskih gostilnah in restavracijah radi uživajo 
              tudi sladokusci iz bližnje Italije. A ne le zato, ker se v istrski 
              kuhinji čuti vpliv italijanske. Jedi so bogatega okusa, sestavine 
              pa skrbno izbrane. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji tartufov. 
               
              Vsaka kuhinja daje jedem svoj pečat, v novejšem času z opaznejšim 
              poudarkom na tradicionalni istrski prehrani. Med ribjimi jedmi 
              lahko izberemo preproste sardele, sardone ali sipice, tudi izbrane 
              brancine, orade in še marsikaj. 
   |